Magyarországi lakcímmel rendelkezők

On-line kérelem benyújtása

2014. január 1-jétől minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár
 • kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét,
 • a szavazáshoz segítséget igényelhet,
 • megtilthatja adatai kiadását a jelölő szervezeteknek,
 

továbbá az Európai Unió tagállamának Magyarországon élő állampolgára eldöntheti, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán a szavazás jogát az állampolgársága szerinti tagállamban vagy Magyarországon gyakorolja.

 

Postai úton történtő benyújtás

A kérelem benyújtható levélben vagy személyesen is, az alábbi formanyomtatvány kitöltésével, a lakóhely szerinti helyi választási irodához.

Magyarországi lakcímmel nem rendelkezők

Kinek kell regisztrálnia?
A külhoni választópolgárokkal kapcsolatos választási eljárás

 

On-line regisztráció

2014-től kezdve a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon, amennyiben a Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a névjegyzékbe. A regisztrációhoz érvényes magyar személyi azonosító, érvényes magyar útlevél, honosítási okirat vagy állampolgársági bizonyítvány szükséges.

A névjegyzékbe vételi nyomtatványt 2013. november 1-jétől a Nemzeti Választási Iroda honlapján vagy a www.magyarorszag.hu  honlapon töltheti ki és küldheti be a választásokat megelőző 15. napig. 

Postai úton történő regisztráció

Lehetősége van postai úton is eljuttatni kérelmét a Nemzeti Választási Irodához. Ezzel és a központi névjegyzékkel kapcsolatos információkat alább találja.