2024. évi országos népszavazási kezdeményezések

A Nemzeti Választási Bizottsághoz 2024-ben benyújtott országos népszavazási kezdeményezések.

 

A kezdeményezés benyújtásának időpontja

Országos népszavazásra javasolt kérdés

Szervező(k)/Kezdeményező

11. 2024. június 20. »EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS A 2012. C. TÖRVÉNY A BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYVRŐL 162. § (1) BEKEZDÉSÉT MEGTARTVA, AZT „AKI ORVOSILAG IGAZOLT GYÓGYÍTHATATLAN, ÁLLAPOTÁBAN JAVULÁS NEM VÁRHATÓ BETEGSÉGBEN, TESTI VAGY LELKI FÁJDALOMMAL ÉS TELJES BELÁTÁSI KÉPESSÉG BIRTOKÁBAN LÉVŐ NAGYKORÚ SZEMÉLYT ANNAK EGYÉRTELMŰEN KIFEJEZETT ÖNGYILKOSSÁGÁHOZ VISSZAÉLÉS ÉS HASZONSZERZÉS NÉLKÜLI SEGÍTSÉGET NYÚJT, BŰNTETT HIÁNYÁBAN SZABADSÁGVESZTÉSSEL NEM BÜNTETENDŐ” SZÖVEGEZÉSŰ A) PONTTAL EGÉSZÍTSE KI ÉS A VÉGREHAJTÁS FELTÉTELEIT SZABÁLYOZZA?«
Részletek...
Dunavölgyi Erzsébet
(magánszemély)
10. 2024. június 5. „EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY GYERMEKEINK VÉDELME ÉRDEKÉBEN MAGYARORSZÁGON TILOS LEGYEN AZ OLYAN POLITIKAI REKLÁM ÉS POLITIKAI HIRDETÉS, AMELY A GYERMEKEK LELKI FEJLŐDÉSÉRE ÁRTALMAS VAGY LELKI NYUGALMÁNAK MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS TARTALMAT FOGLAL MAGÁBAN – KÜLÖNÖSEN ILYENNEK MINŐSÍTVE A KÖZVESZÉLLYEL VAGY HÁBORÚVAL VALÓ FENYEGETÉST – ILLETVE GYERMEKEKBEN FÉLELEMÉRZETET KELTŐ TARTALMAT KÖZVETÍT?”
Részletek...
Második Reformkor Párt
(párt)
9. 2024. május 29. „EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY A TERMÉSZETES SZEMÉLYEK PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEKNÉL VEZETETT SAJÁT SZÁMLÁJUKRÓL (POS TERMINÁLOKON VAGY MÁS MÓDON) TÖRTÉNŐ PÉNZ FELVÉT KORLÁTLANUL, TEHÁT FELSŐ HATÁR NÉLKÜL INGYENES LEGYEN?”
Részletek...
Bródy Béla
(magánszemély)
8. 2024. május 29. „EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY A SZÜLŐK FELÜGYELETI JOGA ELIDEGENÍTHETETLEN ÉS FŐSZABÁLYKÉNT KÜLÖNVÁLÁSUK ESETÉN IS KÖZÖSEN GYAKOROLJÁK AZT, TOVÁBBÁ, HOGY E JOG KORLÁTOZÁSÁRA KIZÁRÓLAG ABBAN AZ ESETBEN KERÜLHET SOR, HA A SZÜLŐ A GYERMEKE JAVÁT, KÜLÖNÖSEN TESTI JÓLÉTÉT, ÉRTELMI VAGY ERKÖLCSI FEJLŐDÉSÉT SÚLYOSAN SÉRTI VAGY VESZÉLYEZTETI?”
Részletek...
Bródy Béla
(magánszemély)
7. 2024. február 14. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Alaptörvény módosításával, a köztársasági elnök kegyelmi döntései indoklással együtt, nyilvánosak legyenek?”
Részletek...
Megoldás Mozgalom
(párt)
6. 2024. február 12. „Egyet ért-e Ön azzal, hogy a vádemeléssel bíróság előtt álló Völner Pál az igazságügy-minisztérium államtitkára hivatali ideje alatt az Igazságügyi Minisztérium által előterjesztett végrehajtási eljárásokkal kapcsolatos összes törvénymódosítás visszavonásra kerüljön?”
Részletek...
Dabasi Tamás
(magánszemély)
5. 2024. február 9. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az az elkövető, aki kiskorú sérelmére a nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetésekor a 18. életévét betöltötte, köztársasági elnöki kegyelemben ne részesülhessen?”
Részletek...
Bedő Dávid
(magánszemély)
4. 2024. január 29. „Ön egyetért azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arra vonatkozóan, hogy a közpénzek illetve az Európai Uniótól kapott pénzügyi támogatások terhére elkövetett bűncselekmények elévülési ideje 25 év legyen?”
Részletek...
Új Alternatíva Párt
(párt)
3. 2024. január 24. „AKARJA E HOGY AZ ORSZÁGGYŰLÉS TÖRVÉNYBE FOGLALVA MAXIMALIZÁLJA AZ EGY SZEMÉLY ÁLTAL BIRTOKOLHATÓ TERMŐFÖLD TERMŐÉRTÉKÉT AZ ÁLTAL HOGY AZT 250 HEKTÁR TERÜLETRE ÉS 2000 ARANYKORONA ÉRTÉKRE LIMITÁLJA?”
Részletek...
Madar Miklós
(magánszemély)
2. 2024. január 24. „AKARJA-E HOGY AZ ORSZÁGGYŰLÉS FOGLALJA ALKOTMÁNYBA AZ ÍTÉLETJOGOT MELLYEL FELRUHÁZVA A VÁLASZTÓPOLGÁROK 2 ÉVENTE NÉPSZAVAZÁS KERETÉBEN A MINISZTERELNÖKÖT ÉS A MINISZTERTANÁCSOT VAGY ÚJRAVÁLASZTHATJÁK VAGY MENESZTHETIK VAGY SZABADSÁGVESZTÉSRE ÍTÉLHETIK?”
Részletek...
Madar Miklós
(magánszemély)
1. 2024. január 5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?”
Részletek...
LMP – Magyarország Zöld Pártja
(párt)

Megosztom ismerőseimmel

Megosztás LinkedIn-en
Megosztás E-mail-ben